MANIKIRA ali MANIKURA - Kaj je pravilno?

maj 11, 2016

Živijo lakoholičarke!
Današnja objava je posvečena slovnici. Najprej naj povem, da jo imam "rada". Trudim se, da na blogu Nail2Express ohranjam kar se da knjižno slovenščino. Tokrat sem v slovarju slovenskega knjižnega jezika preverila kako pišemo - MANIKIRA ali MANIKURA. To besedo lahko zasledimo na vsakem koraku in zmeraj pride do dileme, kadar jo je potrebno izgovoriti ali napisati. Zato sem se odločila, da enkrat za vselej razčistimo katera beseda je pravilna v tej objavi.


Kot sem že omenila, sem v SSKJ najprej poiskala besedo MANIKURA, ki jo enostavno zasledimo največkrat. Rezultat iskanja je bil sledeč: "Zadetkov ni bilo." Hm...kako pa potem rečemo/napišemo?

beseda manikura ni pravilna

Pravilna beseda, s katero želimo povedati, da smo si (strokovno) uredili nohte na roki, je MANIKIRA. Za bolj podroben opis sem priložila fotografijo iz slovarja slovenskega knjižnega jezika, ki jo lahko vidite spodaj. Če se še malenkost poglobimo, iz samostalnika manikíra dobimo 
- glagol manikírati,
- glagolnik manikíranje,
in oseba, ki se poklicno ukvarja z manikíranjem, je manikêrka oziroma manikêr.

beseda manikira je pravilna

Namesto besede manikura uporabljamo besedo MANIKIRA, ki je slovnično pravilna in zato jo od zdaj naprej tako tudi, če je seveda že prej niste, uporabljajmo!


Objavo lahko deliš še z ostalimi na spodnjih povezavah, da bomo v naši "skupnosti" prav vsi uporabljali ta termin!
Kako pa ti praviš: manikira ali manikura? Sporoči mi v komentarju.
post signature

Podobne vsebine

10 komentarji

 1. Joooj se spomnim, ko smo bile v srednji šoli, ko je ravno prehajalo poimenovanje med manikuro in manikiro. Smo imele kar nekaj časa probleme s tem koga bomo za model pripeljale na MANIKIRO :)

  OdgovoriIzbriši
 2. To sem prvič zasledila v nekem videu od ene blogarke, ko so imele srečanje z Dvorec Trebnik, vsaj zdi se mi. Vendar se tako ne morem navaditi na to besedo, da še vedno uporabljam manikura :/

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Se hitro navadiš, če jo vsakodnevno uporabljaš. :)

   Izbriši
 3. Vem, da je manikira pravilno ampak meni nekano ne potegne... tako da manikura it still is for me ;).

  OdgovoriIzbriši
 4. Jah...beseda najbrz izhaja iz italijanscine...kot pedikura (piedi in cura), zato bi bilo bolj pravilno manikura (mani in cura)

  OdgovoriIzbriši
 5. https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/307/etimolo%C5%A1ka-utemeljitev-zapisa-manikira-in-pedikura
  Da ne bo ugibanja, zakaj in kako.

  OdgovoriIzbriši
 6. Zakaj potem ni pedikira ampak je pedikura? Obe besedi izhajata iz angleščine (manicUre, pedicUre) zakaj torej manikira?!

  OdgovoriIzbriši