Vodič: Stamping nail art / Štempljanje nohtov

januar 26, 2014

Ker me kar precej punc venomer sprašuje kakšna je moja tehnika štempljanja nohtov, sem se odločila, da vam namenim post z mojim sistemom in triki stamping poslikave nohtov. Pa začnimo! :)
Kaj vse potrebuješ?
1. LAK ZA VZORČKE: Konad-White (Special nail polish)
2. BARVNI LAK: Essie-Madison Ave-Hue
3. PODLAK: Orly-Bonder
4. NADLAK: Essence-Top Sealer Fast Dry
5. ŠTAMPILJKA: Konad-Double Side
6. ODSTRANJEVALEC LAKA ZA NOHTE: Ombia Cosmetics
7. VATIRANA GOBICA: Ebelin
8. ŠABLONA Z VZORČKI: Konad-m73
9. ČOPIČ ZA ODSTRANJEVANJE LAKA: Catrice-Gel Eye Liner Brush
10. STRGALO: T€di  
11. PAPIRNATA PODLOGA

Korak 1:
Najprej je potrebno zavarovati mizo s papirnato podlogo, brisačko, robčki... Jaz zmeraj uporabim papirnate kuhinjske brisačke. Nato je potrebno z odstranjevalcem laka za nohte in z vatirano gobico očistiti šablono, štampiljko in strgalo ter si pripraviti vse, kar sem zgoraj naštela, da imamo vse čimbolj pri roki. 

Korak 2:
Nohte nalakiramo najprej s podlakom nato pa s katerim koli barvnim lakom za nohte in počakamo, da se lak na nohtih posuši. Jaz ponavadi predenj začnem s štempljanjem počakam približno 2-3 minutke, da so nohti suhi vsaj na dotik. Če nanesete več slojev barvnega laka in ne želite predolgo čakati, da se posuši, lahko nohte prelakirate s hitro sušečim nadlakom in tako prej začnete s štempljanjem. 

Korak 3:
Nanesemo tanjšo plast laka za štempljanje na vzorček. Laka ni potrebno nanesti na celotno površino vzorčka (glej sliko), saj v naslednjem koraku s strgalom lak porazdelimo po celotnem vzorčku. Tako privarčujemo z lakom. Torej ni nobene potrebe po debelem in pretiranem nanosu laka na vzorček! 
Sama uporabljam celo vrsto lakov za to metodo poslikave nohtov. Predlagam pa vam lake za štempljanje znamke Konad, ki so namenjeni izključno tej metodi. Seznam lakov, ki so še primerni za štempljanje pa pripravljam v naslednji objavi. 

Korak 4:
Z eno roko primemo šablono, z drugo pa s strgalom, približno pod kotom 45°, z eno, hitro potezo povlečemo odvečni lak od začetka vzorčka do konca ploščice (zato uporabljamo papirnato podlogo), da nam lak ostane samo v vzorčku. Najbolje je uporabljati plastično strgalo (kot je na sliki), saj ti na ploščici ne pušča nezaželenih risov. Če imate doma samo kovinsko strgalo, ki pride v Konad kompletu skupaj s štampiljko, lahko kot strgalo uporabite tudi stare bančne ali druge kartice, ki delujejo enako kot plastično strgalo. Jaz sem svoje plastično strgalo (skupaj z nedelujočo štampiljko) kupila v trgovini T€di za slaba 2€. 

Korak 5:
Štampiljko z zibajočim gibom rahlo zazibamo čez vzorček. Ne pritiskamo preveč, ne tapkamo po vzorčku in ne pritisnemo štampiljke vertikalno na vzorček. Torej najlepši odtis dobimo z zibajočim gibom štampiljke od zgornjega roba vzorčka proti spodnjemu oziroma od desnega do levega roba vzorčka (popolnoma individualna izbira strani). Sama uporabljam Konad Double Side štampiljko, ki ima na eni strani večjo površino za večje vzorčke, na drugi strani pa manjšo (zeleno) površino za manjše vzorčke. Po mojih preteklih izkušnjah definitivno priporočam Konad štampiljke in ne kakšnih Essence in podobno, saj je ravno kvaliteta štampiljke ključnega pomena za to vrsto poslikave nohtov. 

Korak 6:
V tem koraku na hitro preverimo (pogledamo štampiljko) ali se je vzorček odtisnil lepo in ali imamo celoten vzorček na štampiljki. Če niste zadovoljni z odtisom vzorčka na štampiljki, enostavno pobrišite površino štampiljke z vatirano gobico pomočeno v odstranjevalec laka za nohte in ponovite korak 3.

Korak 7:
Sledi odtis vzorčka na noht. Najprej nastavite štampiljko v takšen položaj, da bo vzorček lahko prišel na celoten noht. Nato ponovno v enkratnem gibu zazibajte štampiljko iz ene strani nohta na drugo stran. Jaz si pomagam tako, da vsak prst posebej položim na palec, saj tako lažje kontroliram zibajoč položaj štampiljke, vedno zazibam štampiljko v smeri proti sebi in NIKOLI NE pazim, da ne bi imela laka na obnohtni kožici. Zato zmeraj naredim korak 8. 

Korak 8:
Ker se verjetno vsi strinjamo, da lak na obnohtni kožici ne izgleda nič kaj lepo, zmeraj očistim odvečni lak z obnohtne kožice s postrani prirezanim čopičem pomočenim v odstranjevalec laka za nohte. Tudi na tem koraku mi pride prav papirnata podloga, saj v njo očistim čopič po vsakem potegu okrog nohta in popivnam odvečni odstranjevalec laka za nohte iz čopiča.

 Korak 9:
V zadnjem koraku, ki je bolj kot ne posameznikova izbira in ne nuja pa poštempljane nohte prelakiramo z nadlakom. Pri tem zadnjem koraku moramo biti izredno pazljivi, da ne uničimo vzorčkov. Moj all time favorite hitro sušeči nadlak je brez dvoma Essence-Better Than Gel Nails Top Sealer Fast Dry. Pomembno je, da izberemo nadlak, ki nam ne razpacka vzorčkov (malo raziskujte po svoji zbirki nad lakov) in pa, da nadlak nalakiramo v maksimalno treh, rahlih potezah. 

Še nekaj vprašanj, ki se vam morda porajajo:
Ali je potrebno uporabiti plastično držalo za šablone ti. Image Plate Holder? Seveda je nakup le tega, nepotrebna izguba denarja, dovolj je košček kuhinjske papirnate brisačke, ki jo po uporabi odvržemo v smeti. :)
Ali moramo očistiti šablono po vsakem nohtu? Tudi na to vprašanje je odgovor ne. Šablone ni potrebno očistiti vse dokler se vam vzorček na štampiljko odtisne v celoti ali vsaj toliko, da pokrijete celotno površino nohta v primeru vzorčkov za čez cel noht.
Ali moramo očistiti štampiljko po vsakem nohtu? Da! Saj lahko na štampiljki ostane odvečen vzorček, ki pa ga sigurno ne želimo na nohtu zraven svežega vzorčka. 
 Ali moramo očistiti strgalo po vsakem nohtu? Jaz zmeraj očistim strgalo samo ko končam s celotno manikuro. Torej ne.


In to je vsa umetnost! :) Upam, da sem bila dovolj jasna in nazorna ter, da ste spoznale kaj novega. Če imate še kakšno vprašanje pa kar na dan z besedo. ;)

Podobne vsebine

10 komentarji

 1. Oooo superca, hvala ti za ta post.:) Ful uporabno :))

  OdgovoriIzbriši
 2. Lepo si opisala postopek. Jaz za konad sploh nisem, tako da vas občudujem, da obvladate to :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Tole je res odličen in uporaben post za vse tiste, ki niso vešči štempljanja. Omenila si res vse potrebne informacije. Good work! :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hvala lepa Taya, res sem želela, da post ni kar nekaj ampak, da se preko prebrane objave, da izuriti v štempljanju :)

   Izbriši
 4. Jaz sem že parkrat lotila štempljanja, ampak ker sem imela en set iz Kitajske, je bila štempiljka čisto zanič in se sploh ni nič prijelo na njo. Res pa je tudi, da nimam nobenega Konad laka, tako da ne vem če so te, ki sem jih skušala uporabit, primerni.

  Katere vse Konad lake pa imaš in kje jih kupuješ? Katere druge lake še uporabljaš v ta namen? :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Čisto možno je, da je bila štampiljka zanič (jaz sem imela včasih od Essence pa sem se namatrala zraven predenj sem en noht naštempljala).
   Po mojem mnenju ne potrebuješ Konad lakov (se najdejo tudi običajni laki s katerimi lahko lepo odtisneš vzorček). Tukaj ( http://nail2express.blogspot.com/2014/05/stamping-polishes-comparison-black-and.html ) si lahko prebereš objavo o primerjavi črnih in belih lakov za štempljanje. Dobri laki za štempljanje morajo biti zelo pigmentirani (prekrivni v enem sloju), jaz največkrat uporabljam tudi Essence-Magnetic lake (starejša verzija), ki so odlični za odtise.
   Sama imam kar nekaj Konad lakov (bel, črn, perlasto črn, pastelno moder, perlasto roza, rdeč, zelen, vijoličen, oranžen) kupljeni pa so preko Ličila.si ali pa v Seiersberg shopping centru v trgovini Juliana Nails.
   Upam, da sem ti znala odgovoriti na tvoja vprašanja. ;)

   Izbriši
 5. Super tutorial :) Pa vsaj vem zdaj, da je štampiljka od T€dija slaba ne pa da sem sama kaj narobe delala, bom morala kako drugo kupit :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala. Predlagam Konad ali Born pretty store štampiljko ;)

   Izbriši